SSS

Genel

2016 yılı Ocak ayından itibaren sürücü kursu taban fiyatları Valilikler tarafından belirlenmektedir.

Taban fiyatın altında kayıt yapan kurumlara dönem kapatma, kurum kapatma ve idari para cezaları uygulanmaktadır.

Kurslarca belirlenerek ilan edilecek ders saati ücretleri, kursun eğitim maliyeti ve kursiyerin girebileceği sınav ile sınavda kullanılacak araçların yakıt giderleri ve görevlendirilen usta öğreticinin sınav günündeki ücreti de dikkate alınarak 7 kişiden oluşan komisyon tarafından eğitim maliyetlerine göre her yıl Aralık ayında bir sonraki yıl için belirlenen ders saati ücretlerinden az olmayacak şekilde belirlenir. Komisyon, vali veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında; il milli eğitim müdürü, ilçe milli eğitim müdürlerinden biri, il milli eğitim müdürlüğünde özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarından sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü, ilçe milli eğitim müdürlüğünde özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarından sorumlu şube müdürlerinden biri, il ticaret odası başkanlığı temsilcisi ve sürücü kurslarına ait sivil toplum kuruluşu temsilcisinden oluşur

Motosiklet ehliyet (M, A1, B1) için en az 16 yaşın tamamlanmış olması gerekir.
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyet için en az 18 yaşın tamamlanmış olması gerekir.
A sınıfı ehliyet için 20 yaş doldurulmalıdır ve 15 kilowatt güçten fazla gücü olan, 3 tekerlekli motosiklet ehliyeti için 21 yaş doldurulmalıdır.
C, CE, D1 ve D1E sınıf ehliyet için 21 yaşın bitirilmiş olması gerekir.
D ve DE sınıfı ehliyet için 24 yaşını tamamlamış olmak gereklidir

2020 yılının sonlarında en çok sorulan sorudur. Sosyal medyada Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmış gibi gösterilen bir montajla yayılmıştır.

Uluslararası Trafik Konvansiyonu kararları gereği Ehliyet alımlarında Bilgiyi ölçmek için Teorik sınav yapmak ve Yeteneği ölçmek için Uygulamalı sınav yapmak zorunludur. Bu konvansiyona taraf olan tüm ülkelerde uygulama bu şekildedir.

Bu nedenle Teorik ve Uygulamalı sınavlar uluslararası hukuk gereği yasal zorunluluktur ve Kaldırılması mümkün değildir.

Millî Eğitim Bakanlığının veya İçişleri Bakanlığının yazılı sınavların kaldırılmasıyla ilgili herhangi bir çalışması yoktur.

Önceden olduğu gibi ilk ehliyet alımlarında teorik ve direksiyon sınavları yapılmaya devam edilmektedir. Ancak ehliyetiniz var ve başka sınıf ehliyet almak istiyorsanız teorik sınavdan muaf olunmaktadır.

Evet var. Sınava girebilmeniz için giriş belgenizi kursunuzdan almayı unutmayınız. Sınava girerken yanınıza elektronik cihaz almayınız. Kimlik belgeniz mutlaka yanınızda olsun. Sınavdan en az yarım saat önce gireceğiniz binada hazır bulunmanız gerekir.

Ehliyet Sınıfları

E Sınıfı sürücü belgesi 01.01.2016 tarihi itibariyle kaldırılmıştır. yeni ehliyet sisteminde eşdeğer bir ehliyet sınıfı bulunmamaktadır. Kamyon kullanmak için C Sınıfı, Otobüs kullanmak için D sınıfı sürücü belgesi almanız gerekmektedir. 01.01.2016 tarihinden önce alınmış E sınıfları C ve D sınıfı olarak yenilenmektedir.

Tüm araçları sürebileceğiniz tek bir sınıf yoktur ancak Kamyon veya Otobüs kullanabilmek için öncelikle B Sınıfınızın olması gerekmektedir.

Öncelikle B Sınıfı Otomobil ehliyetiyle başlayabilirsiniz. B Sınıfı ehliyetinizi aldıktan sonra 21 yaşınızı doldurduysanız C Sınıfı kamyon ehliyeti alabilirsiniz. C Sınıfı Kamyon ehliyetinizi aldıktan sonra CE Sınıfı Çekici ehliyeti alabilirsiniz. Otobüs kullanmak için 24 yaşınızı tamaladıysanız ayrıca D Sınıfı Sürücü belgesi almanız gerekmektedir. A Sınıfı için ise 24 yaşınızı tamamlamanız veya en az 2 yıllık A2 sınıfı sürücü belgeniz olması gerekmektedir.

Kısaca B, C, CE, D ve A sınıfı aldığınızda İş Makineleri hariç tüm karayolu motorlu taşıtları kullanabilirsiniz. İş Makinelerinide kullanmak isterseniz kullancağınız iş makinesi türüne uygun İş Makineleri Operatörlük Belgesi alarak Sürücü Belgenize G Sınıfı olarak işletebilirsiniz.

2016 yılından önce B Sınıfı sertifika aldıysanız sürücü belgenizle “M”,”B1″,”B”,”D1″ ve “F” sınıfından araçları kullanabilirsiniz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı genelgesine istinaden bu kişiler “D” veya “C” sertifika sınıflarından birini almak istemeleri halinde Mevcut Sürücü Belgesi “B” Sınıfı olarak değerlendirilecektir.

Mevcut “D1” Sınıfı ile “D” veya “C” Sınıfı alabilmeniz için “B” Sınıfı Sürücü Belgesini aldıktan sonra ayrıca “D1” sınıfı almış olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde sürücü belgeniz “B” Sınıfı olarak değerlendirilecektir.

E Sınıfı Sürücü Belgenizin tarihi 28.04.1997 tarihinden önce ise Tır veya çekici kullanabilirsiniz. Ehliyetinizi yeni tip ehliyetlerle yenilediğinizde “C (Kamyon)”,”CE (Tır/Çekici)” ve “D (Otobüs)” Sınıfları ile yenilenecektir. 28.04.1997 tarihinden sonra ise “CE Sınıfı” Sürücü Belgesi almanız gerekmektedir.

Kayıt İşlemleri

Gerekli Belgeler sayfamızdan istediğimiz belgeleri görüntüleyebilirsiniz.

Sürücü kursu kayıtlarının ikametgâh adresinizle ilgisi yoktur. Yalnız sınavlara sürücü kursunun bulunduğu il ve ilçede girmeniz gerekmektedir.

Sürücü olabilir Sağlık Raporu sağlık ocağında aile hekimizden ücretsiz bir şekilde alınabilmektedir. Aile hekimiz tarafından yapılan muayene sonrasında herhangi bir bulguya rastlanmazsa ve sağlık açısından sürücü belgesi alabileceğinize kanaat getirilirse sağlık raporunuz verilecektir.

Evet başörtüsüyle çekilen biyometrik fotoğraflar kabul edilmektedir ancak Başörtülü fotoğraflarda yüz çene ucundan alına kadar görünür olmalı, yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalıdır.

 

Sağlık Raporlarında yer Alan Gruplarda Sağlık Açısından

  • Sürücü Olur: Tüm Ehliyet Sınıflarını alabileceğinizi,
  • 1 Grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları,
  • 2. Grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları


alabilceğinizi belirtir.

Yazılı Sınav (E-Sınav) SSS Makaleleri

Klasik sınavlarda olduğu gibi soru kitapçığı ve cevap kağıdı yerine tüm işlemlerin elektronik ortamda tabletler veya bilgisayarlar üzerinden soruların yansıtılarak ve cevaplama işlemininde ekran üzerine dokunarak yapılan sınav türüdür.

Elektronik sınav için randevu alınmaktadır. Eğer kursiyer sınavdan başarısız olursa yeni bir sınav için en erken 15 gün sonra e-sınava girebilmek için randevu alınabilmektedir. Bir kursiyer en son katıldığı sınavdan sonra 45 gün içinde tekrar sınava girmezse 1 hakkı yanmaktadır. O yüzden en son girdiğiniz e-sınav tarihinde itibaren geciktirmeden elektronik sınava girmeniz gereklidir.

Sınavı tamamlar tamamlamaz sınav salonunda bulunan kiosk cihazlarından sonuçlarınızı görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz.

Elektronik sınav ücreti 2021 yılı için 100,00 TL’dir. E-sınav ücretlerini banka yoluyla (Ziraat, Halk ve Vakıf bank), odeme.meb.gov.tr adresinden kredi kartınızla veya kursa ödeyebilirsiniz.

Elektronik sınava başvuru yapabilmeniz için sürücü kursunun vereceği teorik eğitimi tamamlamanız gerekiyor. Eğitimi tamamladıktan sonra e-sınav ücretini yatırarak en yakın tarihte belirli merkezlerde sınava girebilirsiniz.

Elektronik sınava giriş hakkı 4(dört)’tür.

Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusunda bulunup randevusu onaylanan kursiyerler, mazeretini belgelendirmek kaydıyla e-sınav tarihinden en az 4 (dört) gün önce sürücü kursuna yazılı olarak dilekçeyle başvurarak randevusunu ileri bir tarihe erteleyebilir.

E-Sınav Tarihi erteleme işlemi yapıldığında direksiyon sınav tarihinin de gecikebileceği unutulmamalıdır.

Sınav tarihine 4 günden daha az bir süre kalmışsa Milli Eğitim Bakanlığı E-Sınav Sistemi randevu tarihi ertelemeye izin vermemektedir. Kursiyer belirlenen tarih ve saatte sınava girmesi zorunludur. Aksi takdirde kursiyer 1 (bir) sınav hakkını kullanmış sayılır ve yatırdığı sınav ücreti yanar.

Elektronik sınavda 12 İlk yardım, 23 Trafik, 9 Motor ve 6 Trafik adabı sorusu sorulmaktadır. Sınav toplam 50 sorudan oluşuyor. Sınav süresi 45 dakika sürmektedir.

Direksiyon Sınav tarihleri Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenmektedir. Direksiyon sınavlarının planlaması yapılırken birçok unsur göz önüne alındığı için herhangi bir tarih belirtmek hatalı olur. Fakat en az 2 hafta sonra veya daha geç bir tarihte olabilir. direksiyon eğitimlerini tamamlamışsanız yapılacak ilk direksiyon sınavına girebilirsiniz.

E-sınav’da 50 soru sorulacak ve her soru 4 şıktan oluşacaktır. Sınavdan başarılı olabilmek için en az 100 üzerinden 70 puan almak gerekiyor.

E-Sınav tarihinizden itibaren 15 gün sonra sınav ücretinizi yatırarak tekrar sınav başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak sınav tarihinizden itibaren 45 gün içinde tekrar sınava girmediğiniz takdirde 1 sınav hakkınızı kullanmış sayılırsınız.

Elektronik sınavda da 4 hakkınız bulunmaktadır. 4 sınav hakkınızda da başarısız olur veya sınava girmezseniz dosyanız yanar.

Kursumuzdan teslim almış olduğunuz sınava giriş belgesinde sınava gireceğiniz salonun adı, açık adresi, sınav tarihiniz ve sınav saatiniz yazmaktadır.

2021 yılı için 100,00 TL’dir.

Milli Eğitim Bakanlığı Ödeme Servisi ile yatırma:

odeme.meb.gov.tr adresinden T.C. Kimlik Numaranızla Başvuru türü “MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSİYERLERİ E_SINAVI” seçerek banka veya kredi kartınızla yatırabilirsiniz.

HALKBANK ATM üzerinden Yatırma:

HALKBANK ATM işlem basamakları

Giriş > Fatura ve Ödemeler > Eğitim Ödemeleri > MEB Ödemeleri > T.C. Kimlik Numarası girme > Cep Telefonu girme > “MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSİYERLERİ E_SINAVI” > Nakit > Devam > Devam > Para Yatırma > Devam > Devam > Makbuz ve İşlem Sonu


HALKBANK ATMden nasıl yatırılır:

  • Giriş Tuşuna basılır.
  • Fatura ve Ödemeler
  • Eğitim Ödemeleri
  • MEB Ödemeleri
  • Sınav ücreti yatırılması istenen kişinin T.C. Kimlik Numarası girilir.
  • Cep Telefonu girilir
  • “MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSİYERLERİ E_SINAVI” seçeneği ekrandayken “Nakit” Seçeneği seçilir. (Sayfada görünmüyorsa sayfayı yukarı aşağı tuşuyla değiştirin.)
  • Yatırılması gereken tutar görüntülenir devamı seçiniz
  • Para yatırma ekranı gelecektir devamı seçiniz
  • Para Girişi bölümüne para yatırılır
  • Yatırılan miktar ekranda görüntülecektir. Doğruysa devamı seçiniz.
  • Doğrulama ekranı gelecektir sınav ücreti yatırılması istenen kişinin ismi görüntülenecektir isim doğruysa devamı seçiniz.
  • Makbuzu alınız.
  • Sınav ücreti yatırma işlemi tamamlanmıştır.

Bütün Sertifika sınıflarında soru sayıları aşağıdaki gibidir.

İlk YardımTrafik ve ÇevreAraç TekniğiTrafik AdabıToplam Soru Sayısı
12239650

Her soru 2 puan olup 100 üzerinden en az 70 puan almanız gerekmektedir.

 Sınavdan geçebilmeniz için en az 35 soru doğru cevaplamanız gerekmektedir.

Her soru 2 puan olup 100 üzerinden en az 70 puan almanız gerekmektedir.

 Sınavdan geçebilmeniz için en az 35 soru doğru cevaplamanız gerekmektedir.

Sınavdan başarısız olduktan sonra 3. Toplam 4 hakkınız vardır.

Sınavda puanlarınız derslere göre ayrı ayrı değil toplam olarak hesaplanmaktadır. bu nedenle tüm derslerin olduğu 50 sorudan ders farketmeksizin 100 üzerinden 70 almanız gerekmektedir. Başarısız olduğunuz takdirde yine tüm derslerden 50 soru sorulmaktadır.

Elektronik sınavı tamamladığınızda sınav solonunda bulunan kiosk cihazlarından sınav sonucunuzu görüntüleyebilir çıktısını alabilirsiniz. 

e-Sınav uygulamasının Türkçe yapılması esastır, yabancı uyruklu kursiyerler için tercüman görevlendirilmesi yapılmayacaktır. Yabancı uyruklu olan aday, sınavda Genel Müdürlükçe belirlenen yabancı dillerde (Arapça, Çince, İngilizce, Almanca, Fransızca, Farsça, Rusça) çevirisi yapılan soruları, ekranda yer alan yabancı dil seçeneğini seçerek isterse görüntüleyebilecektir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için adayın kayıt esnasında veya sınava en geç 3 iş günü önce kursumuza bu isteğini bildirmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde yabancı dil tercihi yapmayan adayların sınav soruları çeviri özelliği olmadan ekrana gelecektir.

Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusu onaylanmayan kursiyerlere ait ücretler ya da yanlış yatırılan ücretler, kursiyerlere iade edilecektir.

Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacak olup ücret iadesi yapılmayacaktır. Ayrıca, e-Sınav randevusu oluşturulan kursiyerler de sınava girmemeleri durumunda ücret iadesi talep edemeyeceklerdir.

Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadesi; kursiyerlerin sınavın tamamlanmasından sonra MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesine, https://odeme.meb.gov.tr internet adresi üzerinden ilgili bölümler doldurularak başvurmalarını müteakip yapılan incelemeler sonucunda ödenecektir.

Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca T.C. Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile merkezî ödeme ekranlarından “MEB İade Bedeli” altında T.C. kimlik numarası ile sorgulama yaptırılarak iade edilir.

Kursiyerlere bilgilendirmeler kısa mesaj ile yapılır. Bu nedenle başvuru sırasında geçerli bir GSM (cep telefonu) numarası girilmesi zorunludur.

a) Kursiyerler, sınav sonucuna ve/veya sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, sonuçların e-Sınav salonunda/binasında yer alan bilgisayardan ve/veya sınav bitiminde http://esinav.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren 5 (beş) takvim günü içinde T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla kendi T.C. kimlik numarası ile KDV dâhil 30 (otuz) TL itiraz ücreti yatırarak, e-itiraz modülü (https://eitiraz.meb.gov.tr/) üzerinden yapacaklardır. Kursiyerler, belirlenen itiraz süresi dışında itiraz başvurusu yapamayacaklardır.

b) 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B Maddesi uyarınca sorulara, cevap anahtarına ve sınav sonucuna yapılacak itirazlar, sonuçların e-Sınav binasında yer alan bilgisayardan ya da sınav bitiminde http://esinav.meb.gov.tr internet adresinde yayımlanmasından itibaren başlayan 10 (on) günlük dava açma süresini durdurmaz.

c) Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusu onaylanmayan kursiyerlere ait ücretler ya da yanlış yatırılan ücretler, kursiyerlere iade edilecektir.

Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacak olup ücret iadesi yapılmayacaktır. Ayrıca, e-Sınav randevusu oluşturulan kursiyerler de sınava girmemeleri durumunda ücret iadesi talep edemeyeceklerdir.

ç) Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadesi; kursiyerlerin sınavın tamamlanmasından sonra MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesine, https://odeme.meb.gov.tr internet adresi üzerinden ilgili bölümler doldurularak başvurmalarını müteakip yapılan incelemeler sonucunda ödenecektir.

Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca T.C. Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile merkezî ödeme ekranlarından “MEB İade Bedeli” altında T.C. kimlik numarası ile sorgulama yaptırılarak iade edilir.

Kursiyerlere bilgilendirmeler kısa mesaj ile yapılır. Bu nedenle başvuru sırasında geçerli bir GSM (cep telefonu) numarası girilmesi zorunludur.

d) Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

e) İtirazların cevaplanmasında, dekont tarihi ve başvuru girişinin yapıldığı sistem kayıt tarihi dikkate alınacaktır.

f) Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.

Hayır. E-sınava tercümanla girişe Milli Eğitim Bakanlığı tarafından izin verilmemektedir.

İşitme engelli kursiyerler, soruların işaret diline çevrilmiş videolu anlatımını kendi ekranlarında seçerek görüntüleyebileceklerdir.

Bu özelliğin kullanılabilmesi için kursiyerin engel durumu Sağlık Raporunda “İşitme ve Konuşma Engelli” olması gerekmektedir. Aksi takdirde kursiyerlerin sınav soruları işaret diline çevirme özelliği olmadan ekrana gelecektir.

Direksiyon Sınavı SSS Makaleleri

Öncelikle tebrik ederiz.

Direksiyon sınavını geçtikten sonra kursumuz tarafından ilk iş gününde sürücü sertifikalarınız hazırlanarak inceleme, kontrol, mebbis ve polnet sistem girişleri ve onay için il milli eğitim müdürlüğüne gönderilmektedir. Bu işlemler iş yüküne göre yaklaşık 5-7 iş günü sürmektedir.

Bu süre içinde sürücü belgesi dosyasını almadıysanız veya ücretini kursa bırakmadıysanız bu süre içinde tamamlamanız gerekmektedir.

T.C. Kimlik numaranızla Vergi Dairesinde vezneye, https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla veya Halkbank, Vakıfbank, Ziraat bankasına sertifika sınıfınıza uygun aşağıda belirtilen sürücü belgesi harcını, 2021 yılı için 225,00  Sürücü Belgesi Değerli Kağıt Bedelini ve Halkbankası, Vakıfbank, Ziraat bankasına 2021 yılı için 45,00  sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin yatırmanız ve dekontlarını gerektiğinde göstermek üzere muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Dosyanıza 1 adet biyometrik Fotoğraf eklemeniz gerekmektedir.

 

2021 YILI SÜRÜCÜ BELGESİ HARÇ ÜCRETLERİ
ÜCRET ADIMİKTARI
A, A1, A2, F, B Engelli Sınıfı Sürücü Belgesi Harç Bedeli272,00 
B Sınıfı Sürücü Belgesi Harç Bedeli820,10 
C, CE, D, G Sınıfı Sürücü Belgesi Harç Bedeli1.368,40 

 

Sertifikanız geldiğinde kurstan dosyanızı teslim alabilirsiniz.

Sürücü Belgenizi alabilmek için Dosyanızla birlikte Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Başvurmadan önce Randevunuzu Sürücü Belgesi randevu sisteminden veya 199 numaralı telefondan randevu alabilir randevu saatinizde hiç beklemeden başvurabilirsiniz veya mesai başlama saatinde Nüfus Müdürlüğüne başvurarak sıra numarası alabilirsiniz. (Yoğunluğa göre bazı günler sıra numarası verilmemektedir. Nüfus Müdürlüğünden bilgi alabilirsiniz.)

Başvurunuzu tamamladıktan sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge verilecektir bu belgeyle araç kullanabilirsiniz. en geç 15 gün içinde sürücü belgesi kartınız adresinize teslim edilecektir.

Yatırmanız gereken ücretler

  • Vergi Dairesine, İnternet Vergi Dairesine veya Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankasına: Sürücü belgesi sınıfınıza uygun yukarıda belirtilen sürücü belgesi harç bedeli
  • Vergi Dairesine, İnternet Vergi Dairesine veya Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankasına: 2021 yılı için 225,00  sürücü belgesi değerli kağıt bedeli
  • Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankasına: 2021 yılı için 45,00  sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedeli

(Ödemeye dair belge (makbuz veya dekont) gerektiğinde gösterilmek üzere muhafaza edilmelidir.)

Başvuru esnasında istenen belgeler

  • Kimlik Belgesi
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  • Sürücü Sertifikası (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
  • Öğrenim Belgesi, yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)
  • Sürücü Sağlık Raporu (E-imzalı sürücü raporları Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir. Islak imzalı sürücü raporunuz varsa aslını ibraz etmeniz gerekir.)
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan (Sürücü Sağlık raporunuzda yazması durumunda istenmez)

Not: Elektronik ortamda sistemden kontrol edilebilen belgelerin aslı istenmemektedir. Ancak sistem üzerinden kontrol edilemediği durumlarda belgenin aslını ibraz emeniz gerekir.

Direksiyon Sınavında Yapılması Gerekenler sayfamızdan detaylı ve güncel bilgileri öğrenebilirsiniz.

Direksiyon sınav ücreti artmamaktadır. Yasal mevzuata göre direksiyon sınavından başarısız olduğunuz takdirde sonraki direksiyon sınavına girebilmeniz için zorunlu olarak “Başarısız Aday Direksiyon Eğitimi” almanız gerekmektedir. Bu eğitimin ücreti direksiyon sınav ücretiyle birlikte tahsil edilmektedir.

Direksiyon sınavına gireceğiniz yer sürücü kursunuzun olduğu il veya ilçedir. Örneğin İstanbul Bağcılarda sürücü kursuna giden biri İstanbul Bağcılardaki direksiyon sınav güzergahında sınava girmek zorundadır. Direksiyon sınavlarında ikametgah adreslerine göre değil sürücü kursunuzun bulunduğu il ve ilçeye göre girilebilmektedir.

Direksiyon Sınavları Randevu Sistemiyle yapılmaktadır yani her kursiyerin sınav başlangıç ve bitiş saati sınav giriş belgelerinde belirlidir ve bu saatlere uymak zorunludur. Geç kaldığınız takdirde en az 30 dakika araç kullanmanız gerektiğinden sonraki adayın randevusuyla karışmaktadır bu nedenle sınav saatinde sınava gelmeyen kursiyerler sınava alınmamaktadır. Sınava giremediğiniz için bir direksiyon sınav hakkınız ve yatırdığınız direksiyon sınav ücreti yanmaktadır.

Bu nedenle Sınav giriş belgenizde yazan sınav saatinden en az 10 dakika önce sınav yerinde bulunmanız gerekmektedir.

Direksiyon Sınavı Giriş Belgesinde Sınav Saati bölümünde iki ayrı saat dakika verilmiştir. Bunlardan ilki Sınavınızın başlama saati ikincisi ise sınavınızın bitiş saatidir. iki saat arasındaki istediğiniz saatte sınava giremezsiniz. Sınav başlama saatinde sınav yerinde hazır bulunmanız gerekmektedir. sınav başlama saatinden geç kaldığınız takdirde direksiyon sınavına alınamazsınız. Bu nedenle en az 10 dakika önce sınav yerinde bulunmanızı tavsiye ederiz.

Direksiyon Sınavı Başlama ve Bitiş Saatleri
SINAV BAŞLAMA SAATİSINAV BİTİŞ SAATİ
08:2008:55
09:0009:35
09:4010:15
10:2010:55
11:0011:35
11:4012:15
ÖĞLE ARASI
13:1513:50
13:5514:30
14:3515:10
15:1515:50
15:5516:30
16:3517:10

2021 yılı için 130,00 TLdir. 
Not: Direksiyon Sınavından başarısız olduğunuz takdirde sonraki direksiyon sınavına girebilmeniz için 2 saat başarısız aday direksiyon eğitimi almanız gerekmektedir.

Direksiyon sınavından sonra otomatik vitese geçebilmeniz için 4 Direksiyon sınav hakkınızın bitmesi yani dosyanızın yanması gerekmektedir. Dosyanız yandıktan sonra (Son hak direksiyon sınav tarihinizden itibaren) 1 hafta içinde kursa başvurmanız gerekmektedir. Otomatik vitese geçiş işlemleriniz yapılacaktır.

Sertifika SSS Makaleleri

Sürücü Sertifikalarının 2 yıl geçerliliği bulunmaktadır. Sertifika Tarihi başarılı olduğunuz direksiyon sınav tarihidir bu tarihten itibaren 2 yıl içinde sürücü belgesi almak için nüfus müdürlüğüne başvurmazsanız sertifikanın geçerliliği sona erer ve iptal olur. Tekrar almak istemeniz halinde sürücü kursuna hiç sertifika almamış gibi başvurarak tüm eğitimlere ve sınavlara tekrar girmeniz gerekecektir.

Not: İş Makinesi Kullanma yetki belgelerinde(Operatörlük Belgesi) herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Yürürlükte olan mevzuatlara göre İş Makinesi Kullanma yetki belgeleri (Operatörlük Belgesi) ömür boyu geçerlidir.

Hayır araç kullanamazsınız. Sürücü Sertifikaları sürücü belgesi veya ehliyet yerine geçmemektedir. Nüfus Müdürlüğüne başvurunuzu yaptıktan sonra sürücü belgeniz adresinize gelene kadar 15 gün geçerli olan “sürücü belgesi yerine geçen geçici belge” ile araç kullanabilirsiniz.

Sürücü Belgesi SSS Makaleleri

Trafik tescil şubesine başvurunuzun ardından “sürücü belgesi yerine geçen geçici belge” verilir bu belge ile araç kullanabilirsiniz. Sürücü belgeniz en geç 15 gün içinde adresinize teslim edilir.

Sürücü belgesi başvurunuzun ne durumda olduğunu E-devlet şifrenizle giriş yaparak Sürücü Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama sayfasından görüntüleyebilirsiniz.

Sürücü belgesi başvurunuzun ne durumda olduğunu E-devlet şifrenizle giriş yaparak Sürücü Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama sayfasından görüntüleyebilirsiniz.

Adresinizde bulunamadığınız için veya başka bir sebeple teslim edilememiş olabilir. Sürücü belgelerinin teslimi PTT tarafından yapılmaktadır teslim edilemediği takdirde başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğüne teslim edilmektedir. Başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğünden teslim alabilirsiniz.

ŞÜRÜŞ DERSLERİMİZE ŞİMDİ KATILIN

Kursumuza şimdi katılın ve profesyonel, kaliteli eğitimlerimizden faydalanın.

BLOGDAN

SON BLOG YAZILARI & MAKALELER

Özel bilgiler, dipnotlar ve sürüş dinamiklerine yönelik, gelişen şartlara, değişen durumlara göre bilgilendirmeler, duyurular ve haberler için blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Ehliyet Ceza Puanı Bilgilendirme

Karayolları Trafik Kanun’un suç saydığı bir fiilden dolayı haklarında ceza uygulanan sürücülere, aldıkları her ceza için esasları yönetmelikte belirlenen ceza puanları verilir. Trafik suçunun işlendiği

DEVAMINI OKU »